Târgul meșterilor populari Ediția a XIV-a, 2-4 septembrie 2016
Târgul meșterilor populari de la Vaslui se desfășoară în mod tradițional, de ceva vreme, în Parcul Copou, la sfârșitul primei săptămâni a lunii septembrie. Ajuns la ediția a XIV-a, evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, peste 60 de meșteri populari care au reprezentat diferite meșteșuguri și zone ale țării. Cu fiecare ediție, participarea vasluiană devine tot mai consistentă, dovedind viabilitatea acestui târg pe plan local. În ultimii ani, în județul Vaslui au fost înființate cinci asociații meșteșugărești care valorifică costumul popular și țesăturile, participante la târg: ,,Răzeșii”, din Pogonești, ,,La izvorul tradițiilor”, din Solești, ,,Bujorii”, din Laza, ,,Artă și tradiție”, din Vulturești și ,,Creația populară”, din Todirești, alături de care s-au aflat și meșterii Mircea Tofan din Huși, Vladimir Andrei din Bârlad, Mihaela Duluman din Vaslui, Maria Burada și Milica Bolboceanu din Văleni și alții.
Din afara județului, costumele populare și țesăturile au fost reprezentate de Marian Lungu din Sănduleni-Bacău, Adriana Hojbotă din Gura Humorului, Emanuela Pavăl din Plopeni-Suceava, Iulian Mihalachi (și cu măști) din Bălțătești-Neamț. Și în prelucrarea lemnului aflăm tot mai mulți meșteri locali: Ștefan Csukat și Mircea Tofan din Huși, Dan Horgan (cu măști din lemn), Petru-Cristian Buclea și Cristian Constantinescu din Bârlad, Ioan Ifrim din Vaslui (Moara Grecilor), alături de care s-au aflat și cei din țară: Florin Cramariuc din Suceava, Nucu Bența din Fălticeni, Vasile Neamțu din Nemțișor-Neamț, Sonia Apalaghiei din Hulub-Botoșani și Iordan Gușatu din Băbeni-Vâlcea. O prezență inedită a fost cea a meșterului Maxim Alexeev din Chișinău, cu jucăriile din lemn. Un meșter care prelucrează osul, din Gura Humorului, Gheorghe Zofota, a devenit nelipsit de la acest târg. Alți meșteri: Gavril Pop Buia din Maieru – Bistrița Năsăud (chimire), Ioan Ilioaie din Iași (curelar), Lilian Toderașcu din Heci-Iași (împletituri din răchită), Gheorghe Țugui din Vorona-Botoșani (măști), Constantin Ciubotărița din Vorona-Botoșani (căciuli din miel), Silvia Cozmâncă din Iași (împletituri din sfoară), Floarea Cosmi din Runcu Salvei-Bistrița Năsăud (opinci), Toader Busnea din Râmnicu Vâlcea (instrumente de suflat).
Meșterii olari din țară, care participă de multe ediții la Vaslui, au fost prezenți și ei: Marcel Mocanu din Braniștea-Galați, Daniel Ifrim din Schitu Stavnic-Iași, Tofalvi Laszlo și Domokos Gyorfi din Corund-Harghita, Ion Bâscu din Horezu, Maxîm Petru din Dorohoi, Eusebiu Iacinschi din Botoșani și Alena Stoica din Chișinău, aflată însă pentru prima dată la târgul din Vaslui; modelator al lutului, dar pentru figurine, este și Petronel Stanciu din Negrești-Vaslui. O prezență aparte a fost cea a pictorului George Leteanu, precum și a lui Costică Onuță, cu tablouri de pictură naivă.
În cadrul târgului, vizitatorii au putut degusta rezultatele artei culinare, dulcețurile tradiționale și produsele apicole.
După amiezile, în zilele de sâmbătă și duminică, pe scena din Parcul Copou au concertat: formația de muzică veche „Anton Pann” din București, grupul folcoric „Mugurel” din Vaslui, ansamblul folcloric „Trandafir de la Moldova” din Huși, precum și ansamblul de dansuri „Hora Vasluiului” și interpreta de muzică populară Silvia Ene; totodată, în cadrul unui proiect al instituției noastre de valorificare a potențialului etnografic al comunelor județului Vaslui, denumit sugestiv „Lada de zestre”, au participat reprezentanți ai comunei Perieni împreună cu formația de cimpoieri.
https://www.cjcpctvs.ro/index.php/valorificare/targuri-de-mesteri-populari/117-targ-de-mesteri-populari-2016#sigProId4525f357c7